Pralaya yoga is ontwikkeld door Robert Boustany uit Houston (Texas) in de VS met als doel om maximale functionele kracht te ontwikkelen, op een veilige manier aan je flexibiliteit te werken en de optimale uitlijning van je lichaam, waaronder de wervelkolom, te ontdekken.

Ook is Pralaya yoga specifiek ontwikkeld om de levensduur van je gewrichten te bevorderen en om de meest voorkomende blessures die kunnen voortvloeien uit sport of het dagelijks leven te voorkomen (of genezen). Binnen deze vorm van yoga wordt veel gewerkt met “vergeten spiergroepen” en het brengen van balans in gewrichten.

Pralaya kan zowel statisch, wat inhoudt dat de houdingen niet een vloeiend geheel vormen, als in een dynamische (vloeiende, bewegende) vorm worden uitgevoerd.

Leven in Balans

Langer leven met gezonde organen. De signalen naar de organen lopen door de wervelkolom. Pralaya Yoga lijnt de gewrichten uit, ook de wervelkolom. Door het aanspreken van ‘vergeten spiergroepen’ breng je je eigen lichaam in balans. Die balans trekt zich dan automatisch door de wervelkolom, door de goed doorbloede bloedvaten en openstaande infrastructuur van de zenuwbanen naar de organen, welke het lichaam weer van vitale levenskracht (prana) kunnen voorzien.

Hoe werkt dat gezonde gewrichten krijgen?

Twee spiergroepen die beide aan een andere kant van een gewricht zitten en een tegengestelde werking hebben. Als een spiergroep aan de ene kant samenknijpt, dan ontspant en verlengt de spiergroep aan de andere kant van het gewricht. Als een gewricht uit balans is, is de spierspanning van spiergroepen aan beide zijden van het gewricht in onbalans. Aan de ene kant te zwak en aan de andere kant in “overdrive”. Bij Pralaya Yoga is het doel de zwakste spiergroepen te trainen en de tegenovergestelde spiergroepen te ontspannen en dus te verlengen (wat beide nodig is om die balans terug te krijgen).

Uitdagend?

Uitdagend? Pralaya Yoga sessies kunnen een fysieke uitdaging zijn, want je spreekt spieren aan in je lichaam waarvan je niet wist dat ze bestonden: je ontwikkelt kracht, flexibiliteit en je voorkomt (of geneest) je blessures. Uiteraard respecteren we onze eigen limieten, want yoga is geen competieve sport.

Kortom: Pralaya yoga is een krachtige, fysieke vorm van yoga, gebaseerd op een logisch, wetenschappelijk systeem. We werken aan het versterken van onderontwikkelde spieren, het opbouwen van flexibiliteit door het losmaken van bindweefsel en uitlijnen van gewrichten. Tijdens een sessie doen we traditionele en niet-traditionele yogahoudingen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. De sessies zijn toegankelijk voor ieder niveau, van beginner tot gevorderd, ieder zal op zijn/haar eigen manier worden uitgedaagd.

Individuele sessies

House of Shiva and Shakti verzorgt veel Pralaya yoga elementen en technieken in de individuele sessies die te boeken zijn voor persoonlijke lichamelijke klachten. We zijn dan 75 minuten bezig met het lichaam en werken met de gebieden in het lichaam die aandacht nodig hebben. Ook de plekken die in eerste instantie niet gerelateerd lijken, of “verwaarloosd” zijn krijgen de nodige aandacht. Waardoor de balans weer terug kan keren.

info over Robert Boustany: https://www.pralayaarches.com/robert-boustany/

foto: https://manondekoning.nl/