Veel mensen denken dat je jezelf grond/aard door te visualiseren dat je een boom bent met wortels vanuit je voeten. Dit is natuurlijk mogelijk om te gaan doen, alleen waar ben je dan mee bezig? Je zit dus eigenlijk deels in je hoofd, want je visualiseert. Uiteraard ben je waarschijnlijk ook bezig met het voelen van de onderkant van je voeten en de fantasie dat deze in de aarde zitten en als ankers functioneren. Helemaal oké!

Alleen wil je nu echt aarden, echt gronden met je hele lichaam, je hele systeem? Dan doe je dit via je bekken. Je bekken? Ja, werk met en vanuit je bekken. Gronden/aarden gaat via je wortel-chakra, het eerste (1e) chakra. Welke op het laagste punt van je bekken, je perineum zit. In het bekken ligt dus diep geworteld, je basis energie centrum, die direct samenwerkt met de 2e. Je 2e chakra zit iets hoger in je bekken, ook deze helpt je mee gronden. Ze werken nauw samen namelijk, zijn eigenlijk niet los te koppelen. (Later zal ik een keer dieper ingaan op de chakra’s.)

Terug naar de gronding. Je kunt alleen via je voeten gronden als je in alignment (uitlijning, op 1 lijn brengen) staat of loopt. Uiteraard is dit op blote voeten, want dan werkt het het beste. Als je in Alignment staat, zijn de gewrichten, spieren, pezen en bindweefsel in de correcte natuurlijke positie. Ze staan op 1 lijn, volgens de fysiologie van het anatomische lichaam, op elkaar gestapeld. En energie toevoer (prana = levensenergie) is optimaal voor de zenuwen, bloedvaten en spieren. Hierdoor kunnen je voeten dan hun werk doen: sterk staan en dus gronden.

Als je niet goed uitgelijnd staat, dus je gewrichten staan NIET in de correcte anatomische houding, raak je connectie met de gronding kwijt (naast dat je ook blessures kan krijgen van compensatie en voorkeurshouding). Je bent eigenlijk off-centre en steeds minder in contact met je lichaam. Gevolg: geen signalen van het lichaam zelf kunnen ontvangen die zeggen dat ze overloaded/overprikkeld zijn. Allerlei vage klachten: hoofdpijn, snel geïrriteerd/ongeduldig/kwaad zijn, slecht slapen en doodmoe wakker worden, laag energie pijl en futloos, stijf pijnlijk lichaam, maar ook gevoelige darmen, allergieën, huidproblemen, laag libido. Noem het maar op. Zelf heb je waarschijnlijk wel een idee wat jouw “vage” klachten zijn, die steeds maar terugkeren, en waarvoor er geen verklaring te vinden is. Die klachten die je eigenlijk min of meer voor lief en leed neemt. Terwijl dit helemaal niet hoeft!

Je gunt jezelf toch eigenlijk een leven zonder die vage klachten, dat je lekker in je vel zit, vol energie, ontspannen en veerkrachtig? Dat alles moeiteloos gaat, en je happy bent! Zo voel je jezelf o.a. als je gegrond/geaard bent. Als je weer in contact staat met je eigen ik. De lessen en workshops van House of Shiva and Shakti, zitten altijd boordevol oefeningen en tips rondom gronding en alignment van je lichaam. Kom het zelf maar ervaren.

Yin/Restorative Yoga is bijvoorbeeld een vorm van yoga die ervoor zorgt dat je ontspant, je batterij terug wordt opgeladen vol energie, je afgestemd raakt op jezelf, en je de rest van de week met goede MO(O)(E)D aan kunt. Omdat deze vorm van yoga werkt met grondende houdingen en ondersteunende hulpmiddelen als kussens, dekens, zachte foam blokken en bolsters, waardoor je je ondersteund en gedragen voelt. Met respect voor de fysiologische lichaamshouding en eventuele lichamelijke beperking in de yogahouding, creëren we ruimte, en daardoor doorstroming van levensenergie (prana).